aparate dentare
Ortoimplant

Ortoimplanturile au fost inventate recent cu scopul de a oferi ancoraj scheletal în timpul tratamentului ortodontic.
Ce reprezintă ortoimplantul?
Este un șurub cu un diametru foarte mic (1.5-2 mm), dintr-un aliaj pe bază de titan, al cărui rol este acela de punct de ancorare. Se plasează de regulă între rădăcinile dinților, dar și în cerul gurii, ca apoi să fie ancorat de un bracket fix, înlesnind astfel mișcarea dinților.
Este dureroasă aplicarea ortoimplantului?
Înainte de aplicare, se anesteziază porțiunea de gingie aferentă, apoi se introduce ortoimplantul. Puteți simți o ușoară presiune în timpul procedurii. După ce amorțeala dispare, veți simți un mic discomfort în primele 24 de ore. Pentru eliminarea acestuia, puteți lua ibupofrent sau paracetamol. La finalul tratamentului, ortoimplantul se poate scoate cu ușurință, prin deșurubare, fără a mai fi nevoie de anestezie. Micile răni rezultate se vindecă fără a simți durere în decurs de câteva zile.>
Cât timp va trebui să port ortoimplantul?
Depinde de tipul și scopul tratamentului pe care-l urmați, deci între luni și ani de zile, dar, odată implantat, abia-i veți mai simți prezența.
Ce reguli de igienă trebuie să urmez pentru întreținerea acestuia?
Nu mai mult decât ați face de obicei pentru întreținerea unui aparat dentar fix. Se recomandă folosirea unei mici periuțe de dinți înmuiate în soluție antiseptică de curățare a gurii pentru a curăța zona din jurul acestuia. De asemenea, evitați perierea acestuia cu ajutorul unei periuțe electrice.
La ce complicații ar trebui să mă aștept?
Studiile științifice arată că ortoimplantul nu distruge dinții sau țesuturile. Majoritatea ortoimplanturilor rămân stabile pe parcursul tratamentului ortodontic și provoacă puține bătăi de cap. Cu toate acestea, se poate întâmplă ca aproximativ 10-20% dintre ortoimplanturi să se desprindă în primele câteva luni, caz în care se reinsereaza fără durere.