Ce dulciuri pot consuma in timpul tratamentului ortodontic?

Un tratament ortodontic dureaza in medie intre 18 luni si 3 ani. In toata aceasta perioada, indiferent daca va plac dulciurile sau nu, este practic imposibil sa nu doriti sa consumati un baton caramelizat sau o bomboana. Daca va intrebati daca e ok sa dati curs acestei poftei, ne pare rau sa va informam ca nu.

Adevarul este ca bomboanele sunt pline de zahar, iar acesta este daunator pentru dintii dumneavoastra, indiferent daca purtati aparat dentar sau nu. Zaharul sau carbohidratii produc practic bacterii acidice care distrug dintii. Daca mai adaugam si bracketi, arcuri si ligamente, atunci avem sigur riscam sa ne distrugem dintii.

Multa lume crede ca efectele daunatoare asupra dintilor tin de tipul dulciurilor consumate, insa nu este asa. O bomboana, indiferent ca e dura, moale sau lipicioasa, tot nociva este pentru dinti in timpul tratamentului ortodontic. Asta pentru ca zaharul poate ramane blocat sub arcuri, in bracketi si-n jurul altor componente ale aparatului. Cu cat mai mult timp sta acolo, cu atat mai mare efectul nociv asupra dintilor.

Dulciurile solide si gumate sunt in special nocive, fiindca muscand din ele exercitati presiune asupra dintilor. Aceasta forta suplimentara poate duce la casarea sau dezlipirea unei componente a aparatului dentar.

Dulciuri pe care totusi le puteti consuma:

  • ciocolata neagra
  • guma de mestecat fara zahar
  • prajituri
  • smoothie-uri
  • inghetata

Imagine preluata de pe www.freepik.com